Jouw zenuwstelsel kalmeren: is dit een trend die jij niet mag missen?

Het lijkt een echte social media trend 'jouw zenuwstelsel reguleren/kalmeren', maar wat is het en waarom gebruikt iedereen deze term? 

Je ziet 'influencers' niet meer praten over 'ontspanning' of 'stress', maar bijna alleen nog maar over jouw zenuwstelsel. Echter, er zit een groot verschil tussen deze termen en ze worden niet altijd goed gebruikt. Laat mij, Merel Lindenburg - Orthomoleculair coach én Expert op het gebied van het zenuwstelsel - jou meenemen in de écht betekenis van zenuwstelsel regulatie. Spoiler: ik deel ook meteen oefeningen die je kunt toepassen!

Stress vs. een niet-gereguleerd zenuwstelsel

Er zijn meerdere stressoren die voor iedereen gelden aka waar iedereen in mindere of meerdere mate stress van ervaart. Denk aan: een te eenzijdig voedingspatroon, te weinig beweging/daglicht/frisse lucht, een heftige confrontatie, fysieke gezondheidsklachten, een dierbare verliezen etc.

Daarnaast zijn er persoonlijk stressoren en die alles te maken hebben met jouw zenuwstelsel! Dit zijn situaties of gebeurtenissen die jouw zenuwstelsel als ‘gevaarlijk’ bestempeld, door de dingen die je hebt meegemaakt en/of emoties die je hebt ervaren. Er is dus een grote kans dat iemand anders, met haar eigen ervaringen, dezelfde situatie niet als gevaarlijk zal markeren. Jullie zenuwstelsel is anders geprogrammeerd en reageert dus ook anders. Waar de ene persoon een paniekaanval kan krijgen van een druk feestje, leeft de ander juist helemaal op. Er is geen sprake van gevaar, maar een niet gereguleerd zenuwstelsel ervaart dat wel zo. Met alleen ‘stress’ aanpakken, los je dus niet het grotere probleem op. Vandaar dat ik ook een hele mooie 'Zenuwstelsel Regulatie Gids' in het leven heb geroepen, zodat we samen jouw hersen en zenuwstelsel gaan herprogrammeren!

De bekendste 'standen' van het zenuwstelsel zijn: de fight or flight (sympatisch) en de rest and digest (para-sympatisch). 

Echter, deze onderverdeling is te kort door de bocht. Er zijn namelijk nog hele belangrijke hersenzenuwen die onderdeel zijn van het perifere zenuwstelsel en die niet vergeten mogen worden. De belangrijkste daarvan is de 10e hersenzenuw: de Nervus Vagus. Deze zenuw begint in onze hersenstam, loopt langs de nek tot in ons onderlichaam en is dus verbonden met ons hart, longen, middenrif, gezicht, hals, nek, maag, darmen en geslachtsorganen. Om de grote en belangrijke rol van de Nervus Vagus goed te begrijpen, moeten we kijken naar de fantastische Polyvagaal theorie van Amerikaanse neuropsychiater Stephen Porges.

Want naast de besproken ‘standen’ van het zenuwstelsel, hebben we binnen de nervus vagus nog meer vertakkingen, waarvan sommigen je bekend voor zullen komen. Namelijk de ‘freeze’ reactie, ‘het diertje dat doet alsof ie dood is’, zodat hij niet ten prooi zal vallen. Deze reactie treedt op door activatie van het oudste gedeelte van ons brein, de dorsale vagus. Deze zenuw geeft een van de meest primitieve reacties. Door te ‘freezen’ treedt immobilisatie op, kan je tijdelijk geen pijn voelen en dissocieer je je als het ware van de situatie. Dit is een reactie die vaak optreedt bij ingrijpende trauma’s, zowel op het moment zelf als later wanneer men terugdenkt aan de gebeurtenis.

Hier vind je nog meer uitleg over de freeze stand + oefeningen om hieruit te komen en jouw zenuwstelsel te reguleren. 

En deze wiegende somatische oefening mogen we ook niet vergeten! 

 

Ben je nu helemaal enthousiast en ben je benieuwd of jouw zenuwstelsel regulatie nodig heeft? 

Schaf dan hier mét korting mijn BEST SELLING #1 Zenuwstelsel Regulatie Gids aan. Gebruik de code 'blog' om 10% korting te ontvangen . 

Geef jezelf rust & ontspanning cadeau in de vorm van praktische tips, tricks & tools waar je de rest van je leven profijt van gaat hebben <3

45+ pagina’s aan onschatbare waarde die iedereen kan gebruiken met uiteenlopende hulpvragen: spijsverteringsklachten, hormonale disbalans, burn-out, depressie, angst, paniek, hooggevoelig, een druk bestaan, snel overwhelmed zijn, het idee hebben dat je wordt geleefd of als je deze info gewoon mega interessant vindt om jouw SPARK terug te krijgen ✨

Wat krijg je?

- Veel zenuwstelsel regulatie oefeningen + video's

- Fascinerende uitleg over de Polyvagaal theorie

- Kennis over jouw lichaam & jouw zenuwstelsel

- Stappenplan bij overwhelm, paniek en onrust

- Daily Habits voor een kalm zenuwstelsel

- Bonushoofdstuk over voeding & suppletie voor stressreductie en betere prikkelverwerking

- Bonushoofdstuk over slaap, handige tools & belangrijkste reminders

- Aromatherapie uitleg

 

Liefs & je mag altijd een berichtje sturen naar merel@hetheleplaatje.nl of een DM op Instagram bij vragen :) 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd