Naar inhoud

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Artikel: De mentale gevolgen van fysieke klachten

De mentale gevolgen van fysieke klachten
Gezondheid

De mentale gevolgen van fysieke klachten

'Ik weet nog zo goed hoe het was om ieder feestje, iedere vakantie en uitje af te moeten zeggen'

En waarom? Omdat ik zóveel pijn had of gewoon simpelweg te depri was om naar een sociale activiteit te gaan.

Toen iedereen uit ging tijdens oud en nieuw, bleef ik thuis.
Toen mijn vriendinnen groep samen een vakantie boekte, bleef ik thuis.
Door de pijn, onbegrip en de donkere wolken was dit mijn realiteit geworden.
En wat voelde dat sh*it. 

Want ik wilde zo graag meedoen, zo graag 'normaal' zijn, zo graag niet opvallen en gewoon spontane dingen kunnen doen. 

Als ik aan die tijd (zeg zo'n 5-10 jaar geleden) terugdenk, krijg ik altijd een beetje een brok in m'n keel, want het was écht heel eenzaam. 
Ik denk dat de mentale gevolgen van fysieke klachten misschien nog wel zwaarder wegen dan de klachten zelf. In mijn praktijk zie ik dat ook veel terugkomen; jonge meiden die het idee hebben dat ze geleefd worden in plaats van leven, die zoveel stress krijgen van uitjes omdat ze niet weten hoe ze zich gaan voelen of dat ze bang zijn pijn te krijgen in een onbekende omgeving. Je kan je daardoor gaan isoleren van de buitenwereld, waardoor je je nog eenzamer gaat voelen. Hierdoor, je raadt het al, kom je in een neerwaartse spiraal. 
Wat kan je hier aan doen? Hulp zoeken! Zowel van een professional als lotgenoten. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen!
Voor mij ging er een wereld open toen ik besefte dat ik niet de enige op de wereld was met deze klachten. Ik heb zoveel steun gevonden door mijn verhaal te delen, hoe kwetsbaar en moeilijk ook. Omdat ons prachtige lichaam fysiek en mentaal met elkaar verbonden is, zul je zien dat beide beter worden als je alleen al met één van de twee aan de slag gaat. Zoek iemand bij wie je je verhaal kwijt durft, ook als dat betekent dat het misschien niet door de zorgverzekering wordt gedekt. Ik heb destijds fijne (kinder-)psychologen gehad, zowel bij de GGZ als in de particuliere sector. Aan gezondheid kan je namelijk geen prijskaartje hangen ;). 
Side note: In mijn trajecten focus ik op beide, fysieke én mentaal, omdat we daarmee echt all-in gaan voor transformatie. Zodat je jouw gelukkigste en meeste gezonde versie van jezelf kan zijn. Als je je veilig en vertrouwd bij mij voelt; reach out <3 
Weet dat je niet alleen bent, dat het helpt om je verhaal te delen, om hulp te zoeken, dat er hoop is en dat je niet voor eeuwig in deze situatie hoeft te zetten.
 

I'M ROOTING FOR YOU!

Liefs, Merel 

 

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Read more

5 tips tegen een opgeblazen buik
Gezondheid

5 tips tegen een opgeblazen buik

Deze 5 tips hebben mij & mijn cliënten enorm geholpen tegen een opgeblazen buik, dus ik deel ze graag met jou! 💛🌿   RUST Wanneer jouw lichaam in standje fight/flight staat door veel prikkels/s...

Meer informatie
Say goodbye to: winter dips
Gezondheid

Say goodbye to: winter dips

Vraag jij je ook af hoe het kan dat je in de winter een dip krijgt? Of dat je je meer wilt slapen? Het antwoordt ligt bij je neurotransmitters. Hoe cozy het binnen ook is wanneer de bladeren van de...

Meer informatie