Dit is waarom vet goed voor je is

Ja waarom eigenlijk? Lees verder🥑 ⤵️

Dieet-cultuur

Ik zie nog vaak low-fat diets voorbijkomen en ik vind dat zo jammer, want gezonde vetten zijn zo enorm belangrijk voor ons dagelijks functioneren! Vet is dan ook samen met eiwitten en koolhydraten echt een bouwstof voor ons lichaam 🙏🏻. Kort gezegd: van vet wordt je niet vet, je wordt vet van te veel suiker ;). 

Vijf redenen waarom je meer gezonde vetten zou moeten eten:

  • Voor de opname van de vitaminen A, D, E en K;
  • Voor jouw hormoonbalans;
  • Om ontstekingen te remmen;
  • Voor een glowy huidje;
  • Om het laagje rondom jouw cel soepel te houden.

Dit is slechts een klein rijtje; er zijn nog veel meer voordelen 🙏🏻

 

Omega 3, 6 en 9

Ik hoor je denken: wat zijn dan gezonde vetten? Er is een verschil dus omega 3, 6 en 9. Deze laatste twee zijn niet per definitie slecht, maar je hebt ze maar in hele kleine hoeveelheden nodig. Helaas krijgen we ze juist in het Westerse dieet veel te veel binnen. Je vindt ze in bijna alle plantaardige oliën; zonnebloemolie, soja-olie, raapolie. Het wordt vaak toegevoegd aan vleesvervangers, chips, dipjes zoals hummus en nog veel meer. Ik zou altijd aanraden dit niet te veel te eten, omdat dit juist vetzuren zijn die ontstekingsbevorderend kunnen werken. Maak lekker zelf je hummus (zie hier een top recept) of je falafel (met dit pak is dat easy) en je kan zelf je eigen groentenchips maken. Als je het wel kant en klaar koopt van de supermarkt: zorg dan dat je er extra van geniet ;) It's all about balance!

Olijfolie bevat bijvoorbeeld de perfecte verhouding tussen omega 3, 6 en 9. Ook kokosolie, ghee of bio roomboter (als je tegen lactose/koemelk kunt) is een fijn alternatief om in te bakken! 

In andere bakboters zitten vakken geharde vetten, te herkennen aan: gehyrdoliseerd vet of transvetten. Dat is echt een no go! Dit is een grote veroorzaker van hart-en vaatproblemen. 

 

Voeding

Fijne bronnen van gezonde vetten: avocado, ei, schaal- en schelpdieren, vette vis zoals zalm, haring, makreel of forel, noten, lijnzaad(olie), olijfolie en kokosolie 🌿🍳🌰🥥🥑

 

Suppletie

Wat zijn dan goede supplementen om omega 3 aan te vullen?

Visolie, bijvoorbeeld de Visolie Forte van Vitakruid is top. Dosering: 2 per dag als boost en daarna kan je lekker over op 1 per dag. Code: hetheleplaatje10 voor korting!

Voor de vega(n)s is krill- of algenolie ook heel fijn. Klik hier om aan te schaffen. Let wel op: niet iedereen zijn DNA-pakketje kan deze oliën goed opnemen! Merk je dat je last hebt van je hormonen, ontstekingen etc, ondanks dat je dit suppleert? Dan zou ik toch aanraden om over te stappen op visolie of een hogere dosering te nemen. Ik raad aan: 20 druppels per dag. Het is niet super lekker, dus neus dicht en wegspoelen met een smoothie of kopje thee is vaak fijn ;)

 

Succes & liefs,

 

Merel

 

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd