Seed cycling voor een goede hormoonbalans

Misschien heb je er al wel eens van gehoord: seed cycling, oftewel het eten van bepaalde zaden & pitten in de verschillende fases van je menstruatiecyclus. In deze blog leg ik je uit hoe je dat kunt doen!

Folliculaire & luteale fase

Je hebt 2 grote fases in jouw cyclus: de folliculaire fase en de luteale fase.
De folliculaire fase omvat dag 1 tot 14 van de menstruatiecyclus; met als dag 1 de dag waarop je begint te bloeden en dag 14 de eisprong.
In deze fase beginnen de follikels onder invloed van het follikelstimulerend hormoon (FSH) te groeien. Deze follikels produceren een van de belangrijkste vrouwelijke hormonen, namelijk: oestrogeen. 
Oestrogeen zorgt voor dikker en vruchtbaar baarmoederslijmvlies.
Door het luteïniserend hormoon (LH) wordt de eisprong in gang gezet. Op de LH-piek vindt de eisprong op dag 14 daadwerkelijk plaats. Vervolgens wordt er door de eierstokken progesteron aangemaakt. Progesteron bevordert de bevruchting. Daarnaast heeft progesteron ook invloed op onze schildklier, waardoor de lichaamstemperatuur iets zal stijgen. Daar is een anticonceptiemethode zoals de Daysy op gebaseerd!
De oestrogeenspiegels horen dus te dalen in deze tweede fase. Echter, bij veel vrouwen is dit niet het geval, waardoor fysieke en mentale PMS-klachten kunnen ontstaan.
 

 

Seed cycling, ofwel: het eten van bepaalde zaden om de hormonen rond je menstruatie te ondersteunen en hormonale klachten te verminderen. Met het eten van lijnzaad en pompoenpitten wordt verondersteld dat je de aanmaak van oestrogeen en testosteron in de eerste helft van je cyclus ondersteunt. In de eerste fase van je menstruatie is vooral oestrogeen van belang voor het rijpen van de eicellen. Om de productie hiervan te ondersteunen eet je lijnzaden en pompoenpitten. Lijnzaden bevatten namelijk fyto-oestrogenen in de vorm van lignanen die het effect van oestrogeen kunnen nabootsen in het lichaam.

Het sesamzaad en de zonnebloempitten in de tweede helft van je cyclus, zijn weer gericht op het optimaal ondersteunen van de aanmaak van progesteron. Zo zijn zonnebloempitten rijk aan vitamine E wat de progesteronproductie boost. 🌻

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd