Musthaves voor jouw gezondheid in de herfst en winter!

Merel Lindenburg, van orthomoleculaire praktijk ‘Het Hele Plaatje’, legt uit wat jij kunt doen om fit en gezond de winter door te komen met behulp van voeding, suppletie en lifestyle.
 
VOEDING
 
Het is slim om in de herfst en winter over te gaan van zomersalades naar warme, voedende maaltijden (ook als ontbijt). Je zult merken dat je lichaam hier ook om vraagt, te erkennen aan meer honger en/of minder energie gedurende de dag. Voed je lichaam dus echt, zodat jij ook in deze periode lekker en energiek in je vel zit! Tip: ben je je warme havermoutje een beetje zat? Check dan eens dit handige e-bookje vol super gezonde variaties! 
 
Daarnaast zijn zoete aardappel, pompoen, pastinaak, cassave, knolselderij, boerenkool en bieten perfecte groenten voor dit seizoen. Vul dit aan met whole food eiwitten (dierlijk en/of plantaardig) voor een lang verzadigd gevoel. Denk hierbij dus aan lekkere curries, stampotten en soepen, jammie! Ook ideaal om de volgende als lunch mee te nemen naar werk. Win-win ;) 
 
 
SUPPLETIE
 
Ik ben fan van het power trio in deze tijd van het jaar: Magnesium, B12 en Vitamine D3. Deze vitaminen en mineralen versterken elkaar namelijk door hun synergie. Echter, het is belangrijk om hoogwaardige suppletie aan te schaffen, zodat je de goede vormen binnen krijgt en zodat je lichaam de stoffen ook echt kan opnemen. Let op dat je géén magnesiumoxide aanschaft. Dit is een erg goedkope vorm, welke niet bijdraagt de magnesiumlevels en zelfs laxerend kan werken! Magnesium Tauraat voor een goede nachtrust en mentale ondersteuning, Magnesium Malaat voor goede energielevels en Magnesium citraat voor spieren/krampen zijn mijn favorieten. Bij B12 is het fijn om een smelttablet te nemen, zodat het in één keer kan worden opgenomen door het wangslijmvlies en dus niet afhankelijk is van het spijsverteringskanaal. En last but not least: Vitamine D3 oftewel ‘de zon uit een potje’ (mijn favoriet zijn deze druppels). Mocht je twijfelen of je dit bij wil suppleren, omdat je veel in de zon hebt kunnen liggen/wandelen deze zomer, prik dan gerust bij de huisarts op je waarde. Mijn advies: ga met een optimale hoeveelheid nmol/L de winter in, dat komt neer op 80 nmol/L of meer. In de reguliere geneeskunde wordt vaak genoegen genomen met een vitamine D waarde van velen malen minder, maar in mijn praktijk zie ik altijd dat cliënten dan eerder vatbaar zijn voor griepjes, vermoeidheids- en hoofdpijnklachten, maar ook een winterdip. Slim om dit dus voor te zijn en fit de winter in te gaan!
Tip: op alle suppletie van Vitakruid krijg je met de code 'hetheleplaatje10' korting! Vul deze code in bij de checkout. 
 
 
LIFESTYLE
 
Een van mijn favoriete onderwerpen zijn: self care. Hoe kan jij nou goed voor jezelf zorgen deze maanden? Ik raad aan om allereerst jouw bioritme, jouw natuurlijke waak-slaapcyclus, te ondersteunen. Dat wil zeggen: rond dezelfde tijd naar bed en weer uit bed, het liefste ook in de weekenden (sorry ;)). Ik weet dat veel mensen moeilijk hun bed uit komen als het ’s ochtends nog donker is. Gebruik dan zeker eens een wake-up light! Ik vind dit echt de uitvinding van de eeuw, doordat het een zonsopgang nabootst in combinatie met vogel- of watergeluiden. Heerlijk wakker worden! Maar denk wat betreft lifestyle ook aan: wandelen in de bossen, dagjes naar de sauna om je ontgifting extra te boosten en je spieren optimaal te laten ontspannen of ga eens floaten. 1 uur floaten zou gelijk staan aan 5 uur slaap!
 
Mocht je vaker een winterdip hebben gehad, dan zou aromatherapie ook iets voor je kunnen zijn. Niks kan ons humeur zo snel boosten en het lichaam zo snel laten ontspannen, als geur. Ga voor natuurlijke aroma’s door bijvoorbeeld een diffuser aan te schaffen of zelf kaarsen te maken, dan heb je meteen een super leuke activiteit om samen met vrienden of je gezin te doen. Mocht je meer willen leren over essentiële oliën en aromatherapie, neem dan een kijkje op deze pagina. 
Favorieten in de winter/herfst voor jouw gezondheid:
- Air: om mee te stomen of heerlijk als fris aroma in de diffuser;
- On Guard: in je thee, onder je voeten of in de diffuser voor ondersteunen immuunsysteem (druppeltje in combinatie met honing en gember als super boost!)
- Tea Tree: voor ontstekingen
- Lemon: boosten ontgifting
 
En misschien wel het allerbelangrijkste: wees lief voor jezelf. Waar kan je vaker ‘nee’ zeggen? Waar kan je meer rust nemen? Dit seizoen gaat echt om vertragen, naar binnen keren, dat ‘met een kleedje en theetje op de bank’ -gevoel ervaren. Gun jezelf dus ook meer rust en geniet :) 
 
Wil jij meer tips ontvangen of samen werken aan jouw gezondheid?Het Hele Plaatje helpt je graag op een holistische manier bij het inzichtelijk krijgen en verbeteren van jouw klachten.
Liefs, Merel
 
 
 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd