Wat doet hormonale anticonceptie met mijn lichaam?

‘’Mijn hormonen zijn uit balans’’ is iets wat je steeds vaker hoort om je heen. We zijn steeds bewuster bezig met ons lichaam, hoe we er het beste voor zorgen en wat (naast voeding) allemaal van invloed is op onze gezondheid.


In de praktijk zien we steeds vaker dat de keuze wordt gemaakt om te stoppen met hormonale anticonceptie. Het is een keuze geheel vanuit de vrouw zelf, maar wel één waarin we bij Het Hele Plaatje graag begeleiding bieden. Het is meestal geen keuze die na één nachtje slapen wordt genomen, omdat het naast de voordelen ook (vooral op het begin) wat ongemakken met zich mee kan brengen. In deze situatie komen er vaak toch verschillende vragen bovendrijven; ‘’Hoe kunnen we nu seks hebben als we (nog) geen kinderwens hebben? Krijg ik niet weer enorme buikpijn, hoofdpijn of acne?’’ Hele logische vragen, maar het belangrijkste is dat jij uiteindelijk gezond bent en je ook zo voelt. En stoppen met hormonale anticonceptie kan zeker bijdragen aan een betere gezondheid. 


Onze ervaring is dat de vrouw vaak binnen een week, na het stoppen met hormonale anticonceptie, zoals de pil, al positieve veranderingen opmerkt aan haar lichaam en mentale gezondheid. Bijvoorbeeld dat ze zich scherper en meer helder voelt, maar ook de algehele stemming langzaamaan al is verbeterd. ‘’Ik heb het idee dat ik me nu weer mezelf voel’’ is iets wat we dan ook vaak horen, terwijl zeker niet elke vrouw van te voren het gevoel had dat ze ‘niet zichzelf’ was.

De keuze om (tijdelijk) te stoppen komt bij onze cliënten ook wel tot stand door de uitslag van een afgenomen EMB-test. Als uit de uitslag blijkt dat er bijvoorbeeld een tekort is aan magnesium, vitamine B6, B11, B12 of andere B-vitamines kan het zijn dat dit komt omdat de anticonceptiepil deze essentiële vitamines en mineralen uit het lichaam heeft gehaald. De B-vitamines zijn van groot belang bij het aanmaken van stoffen die je gemoedstoestanden beïnvloeden en magnesium is een belangrijk mineraal dat onder andere betrokken is bij de energieproductie, maar ook zorgt voor ontspanning en een betere slaap. We raden dan ook altijd aan om dit in supplementvorm bij te slikken. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor deze Magnesium Tauraat van Vitakruid.Naast de disbalans in vitaminen en mineralen zijn er nog een hoop andere lichaamsfuncties waar de anticonceptiepil invloed op heeft, zoals:

  • Concentratieproblemen
  • Stemmingswisselingen, angst of depressieve klachten
  • Opgejaagd gevoel
  • Hoofdpijn en/of migraine 
  • Darm- en/of spijsverteringsproblemen
  • Haaruitval of broze nagels
  • Verminderd libido
  • Verhoogde bloeddruk
  • Risico op bloedstolsels

Als je vragen hebt of meer wilt weten over welke invloed hormonale anticonceptie op jouw lichaam heeft, laat het ons dan weten of volg @hetheleplaatje op Instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Binnenkort gaan we nog wat meer aandacht besteden aan dit onderwerp. 


Liefs, Féline 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd