Het beroemde FODMAP dieet dat door menig diëtisten wordt aangeraden bij PDS klachten kan juist verkeerd uitpakken.
Wat zijn PDS klachten?
Een opgeblazen buik, buikpijn, misselijkheid en maagzuur, obstipatie en diarree horen allemaal onder het label 'spastische darm'. Kortom alle maag- en darmproblematiek die zijn uitgesloten van ernstige medische oorzaken zoals een chronische darmziekte.
PDS is daarom ook niet meer dan een label, een verzamelterm voor al deze klachten en dus geen officiële diagnose. (Huis)artsen hebben vaak geen oplossing en je kan hierdoor van het kastje naar de muur worden gestuurd met het idee dat je 'er maar mee moet leren leven'. Misschien ben je zelf gaan googlen of kwam jouw arts met het FODMAP dieet. Dit is een dieet waarbij je fodmaps gaat vermijden (eliminatie) en onder begeleiding van een diëtiste weer gaat herintroduceren (provocatie).
FODMAP's oftewel fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen zitten in ontzettend veel voedingswaren en dit dieet vraagt dan ook om een heleboel discipline van degene die het volgt.
Wat zijn voorbeelden van FODMAP-rijke voeding en moet dus vermeden worden?
- Groenten, zoals: alle koolsoorten, aspergers, knoflook, ui, witlof, spruitjes, prei, doperwten, artisjok, kikkererwten, linzen, avocado, bloemkool, paddenstoelen, bleekselderij, rode biet en peultjes
- Fruit, zoals: watermeloen, kaki, nectarines, appels, mango's, vijgen, kersen, bramen, peren, perzik en pruimen Ook gedroogd fruit of smoothies mag niet.
- Granen, zoals: tarwe, rogge, gerst, naanbrood, knäckebröd, bulgur en couscous
Daarnaast mag je ook geen lactose-rijke voeding, zoals melk, kefir, yoghurt, ijs, kwark, ricotta, roomkaas en geitenkaas.
Uiteraard mag er ook een hoop wel:
- Groenten, zoals: andijvie, aubergine, paprika, pastinaak, courgette, wortel, koolraap, komkommer en zoete aardappel
- Fruit, zoals: banaan, druiven, grapefruit, limoen, bosbessen en ananas
- Granen, zoals: haver, spelt, rijst, quinoa, boekweit en amaranth
Daarnaast mag je wel plantaardige melk, zoals amandel-, kokos- of sojamelk.
Mijn visie vanuit orthomoleculair perspectief
Ik ben géén fan van dat dieet, om de volgende redenen:
1) Bijna iedereen in mijn praktijk en omgeving eindigt met enorm veel vitaminen- en mineralentekorten door de beperkte voeding die je mag eten.
2) Bijna niemand houdt het vol, omdat het enorm veel discipline vraagt. Wanneer het mensen niet lukt, zijn ze enorm teleurgesteld want én ze zijn niet van hun klachten af én ze hebben iets niet volgehouden dus balen van zichzelf. Hierdoor kruipen mensen in hun schulp en voelen ze zich mentaal wanhopig en verdrietig.
3) Je gaat voeding bijna als je vijand zien, terwijl voeding juist jouw energiebron is. Het zorgt ervoor dat je tank gevuld wordt en je de dag energiek doorkomt. Ik ben heel erg voor een gezonde relatie met voeding opbouwen en ik vind dat je dat niet doet door overal beperkingen op te leggen.
4) Veel mensen krijgen alsnog niet het gewenste resultaat en daardoor verliezen ze het vertrouwen in hun eigen lichaam.
5) Het is een te eenzijdig advies: het betreft alleen eten. Ik hou juist van het hele plaatje aanpakken d.m.v. suppletie, lifestyle, mindset en natuurlijk ook voeding. Het gaat echt om al deze gebieden combined.
Hoe pak ik PDS-klachten aan?
Een uitgebreide intake om erachter te komen hoe iemand zijn dag indeelt, hoeveel stress er speelt, wat zijn of haar medische geschiedenis is én om te zien wat iemand dagelijks eet. Daar worden ook onderwerpen besproken zoals (bij vrouwen) de menstruatiecyclus en hoe je algemene gezondheid is. Denk daarbij aan wat is de conditie van je huid, haar en nagels (spiegel van je innerlijke gezondheid) en wat is je energieniveau gedurende de dag, hoe slaap je, heb je het snel koud etc.
Vervolgens neem ik een
EMB-test af (dit is een deels energetische bloedtest). Lees
hier meer over deze bijzondere bloedtest.
In de uitslag van deze bloedtest wordt mij duidelijk waardoor de klachten zijn ontstaan: schimmels, bacteriën, parasieten, een darmflora die uit balans is, een lekkende darm, stress, een hormonale disbalans, laaggradige ontstekingen, onstabiele bloedsuikerspiegel, een verminderde ontgifting in de lever, een trage schildklier, voedingsintoleranties of bepaalde voedingstekorten
Op basis van alle informatie die ik van jou heb ontvangen + de uitslag van de test, maak ik een persoonlijk plan waar je de komende 3 maanden mee aan de slag kunt. Dit plan (15 pagina's) omvat suppletie, lifestyle en voedingsadviezen en veel tips om extra goed voor jezelf te zorgen. Vooral suppletie speelt hier echt een hoofdrol. Daarnaast geef ik je veel inspiratie voor gezonde, PDS- en hormoonproof voeding, zodat jij van al je maaltijden een feestje kunt maken!
In mijn praktijk merken cliënten al na een maand verschil in hun klachten.
Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Bekijk vooral even mijn
aanbod en stuur gerust een mailtje of vul het
afspraakformulier in voor vragen! Ik help je met alle liefde <3
Liefs,
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.