Heb je echt suppletie nodig?
Deze vraag krijg ik regelmatig en: I get it. We eten redelijk gezond, voldoende groenten en 2 stuks fruit op een dag, we gaan af en toe naar de sportschool en wandelen met de hond. Dus alles in orde, right?
Helaas niet (altijd).
Good to know
De voedingsbodem is vergeleken met 20 jaar geleden veel minder rijk aan vitaminen en mineralen. Zo bevatten groenten veel minder magnesium (hét anti-stress mineraal) en fruit bijvoorbeeld minder vitamine C etc. Klein voorbeeld: we zouden nu twee broccoli's moeten eten om dezelfde voedingsstoffen binnen te krijgen als één broccoli 20 jaar geleden..
Ook de kwaliteit van de lucht en het drinkwater is achteruit gegaan, waardoor de grond en voedingsbodem nog meer achteruitgaat.
Daarnaast gaan er veel stoffen verloren tijdens het verhittingsproces. Ik raad dan ook aan om te doen aan: slow cooking (en slow living ;)). Liever op lage temperaturen wat langer koken, dan op hoge temperaturen heel vlug. Soepen zijn ook altijd een top idee als je voedingsstoffen zo vele mogelijk wil bewaren. In het kookvocht lekken namelijk veel goede stofjes en dat behoud je in soepen!
Voorkomen is beter dan genezen
Nog een belangrijk punt is dat ik sterk voorstand ben van voorkomen i.p.v. genezen. Zo weet ik bijvoorbeeld uit praktijkervaring dat bijna iedere Nederlander een (relatief) tekort heeft van magnesium, vitamine D en vitamine B12. Waar hangt dit mee samen? Uiteraard met ons klimaat (vitamine D), maar ook de on going ratrace wat hier veel meer genormaliseerd is dan in andere landen. Die combinatie zorgt ervoor dat de twee stofjes die het belangrijkste zijn voor stressweerbaarheid en prikkelverwerking langzaamaan geroofd worden! Zie het als een emmer die niet meer wordt bijgevuld, maar enkel en alleen langzaam leegloopt. Wil je op tijd de kraan aandoen of wil je wachten tot er geen druppel meer over is? Ik denk dat je dan toch kiest voor situatie 1.
Herkennen
Niet alleen fysieke klachten kunnen duiden op een tekort aan een bepaald stofje, maar juist ook onze mentale gesteldheid is een belangrijk meetpunt. Enkele voorbeelden:
- Je komt moeilijk uit je woorden;
- Bij het minste of geringste raak je van slaag of geëmotioneerd;
- Je bent prikkelbaar;
- Je kan erg piekeren;
- Je bent vergeetachtig;
- Je hebt vaak last van (winter)depressies;
- Je valt steeds terug in burn-out klachten.
Dit is slecht een kleine onuitputtelijke opsomming. Vaak nemen we bepaalde eigenschappen voor lief, zoals 'ach ik vergeet nou eenmaal snel dingen, geeft niets, daarvoor heb ik een agenda' of 'ik ben gewoon hooggevoelig, ik kan er niets aan doen'. En hoewel er een waarheid schuilt in die uitspraken, is er ook een grote kans dat je wel degelijk bepaalde stofjes tekort komt die onze mentale functies ondersteunen en boosten. Zo kan je hooggevoeligheid ondersteunen door de juiste voeding én suppletie, waardoor je minder snel overprikkeld raakt of eerder kunt herstellen van overprikkeling. Wil je daar meer over weten? Lees dan vooral mijn E-book over hooggevoeligheid! Die kan je hier aanschaffen.
Hoe te gebruiken?
Ik zet suppletie op de volgende manieren in; soms als kuurtje bij bijvoorbeeld een hormonale disbalans of voor darmklachten en soms als basispakketje, zoals een magnesium en omega 3.
Suppletie kan je dus met verschillende doeleinden gebruiken: sneller herstellen van een sportprestatie of operatie, om tekorten aan te vullen, om een disbalans op te lossen en om klachten te voorkomen.
Maaaar: goede suppletie lost een gebrekkig eetpatroon natuurlijk ook niet op 😉. Het is dus echt een magic combination en vraagt beide om jouw aandacht!
Liefs,
Merel
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.